17.2.16

39. Font de Can Gaig y homenaje al donante

Maqueta de barro y plastilina. 14 x 20 x 10. 2014






RECORDS DE L'AIGUA

proposta d'Escultura Pública
per a la reincorporació de
la Font de Can Gaig al
barri de la Sagrera.

DESCRIPCIÓ CONCEPTUAL:
·Rememorant la HISTÒRIA DEL BARRI, he partit de la forma de la carrosseria frontal del TRAMVIA original que anava de la Sagrera fins a Horta i que feia parada en aquesta zona del barri per a dissenyar el suport de la placa de pedra de LA FONT DE CAN GAIG. Aquesta seria construïda a partir de les clàssiques totxanes de FANG VERMELL que tant es veuen arreu dels barris obrers.

·De la planta esmentada surten quatre eixos, que be podríin recordar les QUATRE BARRES de la bandera de CATALUNYA, que es van arremolinant donant sentit a la forma orgànica de l'AIGUA. Aquestos tot i tenir una ànima de ciment estarien recoberts de petites rajoles rectangulars allargades també de fang vermell que a mesura que anessin agafant alçada es tractarien amb PATINES FOSQUES i VIDRIADES per afegir-hi contrast i com a símbol de la nit.

·Aquestes es dirigeixen cap ala part posterior de l'obra i s'uneixen al centre per tal de formar una CÚPULA que seguirà subjectada per dos eixos més de les mateixes característiques que delimitaran la proposta; un petit guiny a l'obra d'Antoni Gaudí al Parc Güell.

·La unió de les sis barres conformarien una mena d'ESTRELLA DE SIS PUNTES, de la qual se'n poden extreure diferents simbologies com la unió de l'home i la dona, l'aigua i el foc (emprat per coure el FANG CERÀMIC que forma part essencial de la realització de la peça), el cel i la terra o fins i tot els dotze astres, però això quedaria en segon terme.

·Al centre d'aquesta cúpula, per la part interior, es troba una petita peça escultòrica en forma de GOTA.

·Just al centre, en la mateixa posició que la gota però aquesta vegada al terra, es trobaria un petit receptacle en forma de BOL on s'acumularia l'aigua que canalitzaria l'aigua que surt de la FONT, tot i que també de l'aigua de PLUJA que cauria de la gota abans esmentada (mecanisme que s'explicarà més endavant).

·Seria interessant que al fons d'aquest bol es col·loqués un potent focus de LLUM (canviant a ser possible) per a que a la nit es veiessin reflectides les ONES de l'aigua a la cúpula.

·Per altra banda, també es presenta el CANALÓ que abastirà d'aigua el receptacle central, que tintrá forma del TRAJECTE que realitzava el tramvia abans esmentat.

·Per últim, l'obra s'acompanya de dos BANCS situats un a cada banda de la cúpula per a poder gaudir a les nits de l'espectacle d'ones i llums projectades a la cúpula.


M'agradaria remarcar la càrrega Romàntica d'aquesta proposta, per si no fos evident. Tan oportú com es recuperar aquest moviment artístic acord amb la data amb que va ser creada aquesta font (finals del segle XIX), vull fer arribar certs valors romàntics però passats pel filtre de la contemporaneïtat i els seus mitjans. “Records de l'aigua” es una escultura pública feta per a la gent, convida a qui vulga presenciar-la a fugir del bullici de la ciutat i viatjar a un lloc un tant místic o fins i tot oníric, de la mà de l'aigua. Un punt de trobada amb la nostra essencia. Sobretot a la nit quan es veiessin projectades les ones al sostre, però també de día pot ser un lloc on... recordar històries passades, per exemple; però sobretot per a construir-ne de noves.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA:
En aquest apartat intentaré fer una aproximació a la realització tècnica de l'obra, tenint en compte les meves limitacions en quant a coneixements arquitectònics:

·Caldria per començar establir uns fonaments profunds de ferro a cada un dels eixos que subjectaran la cúpula central com si d'un edifici es tractés i a continuació reforçar l'estructura amb ciment. Per a les columnes cabria la possibilitat de realitzar la curvatura en la mateixa estructura o en el seu defecte realitzar-la a posteriori. Per a la part frontal potser no faria falta el recobriment de ciment ja que aquesta es realitzaria directament amb totxanes.

·Les rajoles rectangulars que recobreixen les columnes les podria realitzar a la mateixa Escola Llotja ja que tenen els mitjanç i el coneixements per a realitzar les patines i coccions de les que parlava al començament. Al igual que la gota del centre de la cúpula.

·La idea es que aquesta gota estaria buida per dins de manera que pogués contenir certa quantitat d'aigua de pluja per a que rallés lentament gràcies a un petit orifici a la part inferior. També hi hauria un mecanisme fixe per a filtrar l'aigua que hi entrés i evitar embusos.

·En quant als bancs hi ha la opció de construir-ne uns a la mesura de l'obra o encarregar-ne uns d'algún tipus de conglomerat industrial. De la mateixa manera realitzariem els canalons que omplirien i buidarien el receptacle central del terra.

·Aquest receptacle podria ser una estructura de ciment recoberta de ceràmica a mode de trencadís (aleatori) o be seguint un ordre semblant al de les columnes. Per a la instal·lació lumínica hauriem de comptar amb professionals, no crec que hagi problemes de viabilitat.

·Les mesures aproximades del conjunt de l'obra serien:
-Longitud: 8m -Amplada: 4m -Alçada: 5m


POSSIBLE UBICACIÓ EN L'ESPAI PÚBLIC:
He suposat que l'obra es situaria al mateix lloc on es trobava la font original per això he realitzat aquests dos fotomuntatges per a fer-nos una idea aproximada de com quedaria ubicada en aquest espai. Com veieu l'orientació també es l'original de la font però és susceptible a canvi ja que es podria situar al centre de la parcel·la actualment emmurallada. Per altra banda proposo que aquesta vagi acompanyada de zona verda com un petit parc a mode de continuació del Passeig dels Jardins d'Elx, per exemple.


Recordeu que aquesta es la presentació de la idea. La presentació dels conceptes que giren entorn al projecte i una primera maqueta que s'aproxima en grans trets al que podria ser la peça final però que en absolut correspon a una representació del que seria l'obra final. En el cas que els agradés la idea procediria a realitzar un prototip. En aquesta ocasió si que miraria de fer una representació de l'obra el més fidedigna possible però car, això requereix d'un temps del que no disposava en el seu moment i que en principi només hauria d'invertir en cas que estigueu interessats en la proposta.


Agraeixo al lector el seu temps.


Contacte: -Tlfn: 678758340 -Correu elctrònic: pabloibz24@gmail.com 


HOMENAJE AL DONANTE (MAQUETA)

No hay comentarios:

Publicar un comentario